Faydalı Bağlantılar

İzleyiciler

4 Mayıs 2024 Cumartesi

KAYAÇLAR Kayaç Türleri

Kayaç Türleri 


Yerkabuğunu oluşturan 3 temel kayaç türü vardır.
 Bunlar: • Magmatik (Püskürük) kayaçlar, 
• Tortul (Sedimenter) kayaçlar ve 
• Başkalaşım (Metamorfik) kayaçlar’dır.


Oluştukları günden bugüne kadar geçen zaman içerisinde birçok değişikliğe uğramışlardır. Her ne kadar bulundukları yerde hiç hareket etmeden dursalar da, her biri çok uzun yıllardır süren bir değişikliğin parçasıdırlar. 
Kayaçların oluştukları günden bu yana devam eden ve farklı tür kayaçların doğal yollarla birbirine dönüşmesini açıklayan bu sürece "kaya döngüsü" denir. Kaya döngüsünü devam ettiren şey ise doğal olaylardır.

KAYAÇ DÖNGÜSÜ 





Yeraltındaki magmanın derinlerde ya da yüzeye yakın kesimlerde soğumasıyla oluşan magmatik kayaçlar, yerkabuğundaki tektonik hareketler sonucunda yeryüzüne ulaşır. 
Yüzeye çıkan bu kayaç artık burada oluşan tüm koşullardan etkilenebilecek durumdadır. Bu etkileşim oldukça değişik yollarla oluşabilir.

Erozyon, yağmur suyu ve rüzgar bunlardan birkaçıdır. Aşınma sonucunda ayrışmış kayaç kırıntıları, fiziksel ve kimyasal olarak değişime uğrar ve taşınma sonucu havzalarda çökelir. Farklı yerlerden gelen tüm çökeller, yeni gelen çökellerin de etkisiyle sıkışarak zamanla kendi içinde kaynaşarak taşlaşır. Böylelikle sedimenter kayaçlar oluşur. Oluşan bu yeni kayaç üzerine uzun bir süre daha yeni çökelimler devam etmektedir.
Eğitim : Ödev / Ders / Proje / Tez / Çizim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ders,plan,proje,performans,ödev