Faydalı Bağlantılar

İzleyiciler

26 Mayıs 2011 Perşembe

Elmas Eğitim Seti 7 CD – İslami İnteraktif Eğitim Seti


Elmas Eğitim Seti 7 CD – İslami İnteraktif Eğitim Seti
Güzel dinimiz İslam’ı ögretmek ve ögrenmek için hazırlanmış interaktif bir eğitim CD’sidir. Konular çok yönlü ele alinmis yazili metinler yaninda sesli sohbet ve vaazlarla görsel efektlerle desteklenerek CD daha ögretici bir hale getirilmistir. CD?nin tüm bölümlerinde hakiki söz ustalarinin sohbetlerinden tefsir ve hadis kitaplarindan yararlanilmistir. Merak ettiginiz konudaki sohbetleri okuyup görüntülü olanlari izleyip sesli olanlari dinleyerek ögrenip ögretebilirsiniz.

CD 1: IMAN HAKIKATLARI

Action Script 3.0 baslangic gorsel egitimleri ve videolu anlatim seti

Action Scprit 3.0 Eğitim seti toplam 40 adet videolu dersten olusmaktadir. Infinity frmasi tarafindan hazirlanmis olan bu gorsel egitim setinde anlatim konu basliklaorini asagida bulunan konu indexinden inceleyebilirisiniz. Action Script 3`e baslangic yapacak kisiler icin kacirilmayacak egitim baslangicdir. Asigida bulunan linkten anlatimi indirebilirisiniz.
Konu Anlatim Basliklari:
AS 3.0 Temelleri
AS 3.0 Temelleri: Package
AS 3.0 Temelleri: Class

Bil IQ Öss Tam Eğitim Seti 215 Vcd Bedava İndir





Dershane hocalarının sınıf ortamında dersleri birebir anlatımları
ve soru çözümleriyle desteklenmiş,Türkiye'de bir ilk, kalitesi
tescillenmiş tam bir hazine. BİL IQ ÖSS TAM SET, Bil IQ ÖSS Seti'ne ait bütün VCD'leri içermektedir.

GEOMETRİ - 1

Ansiklopedi Nedir? Ansiklopedi Hakkında

Türkçe karşılığı “bilgilik” olan Yunanca sözcük. Bütün bilim ve sanat dallarında, tek tek ya da toplu olarak belli bir yönteme göre bilgi veren yapıttır. Ansiklopedide bilgiler, çoğu kez alfabetik sırayla kimi zaman da konu bütünlüğü içinde verilir.
Ansiklopediler, çok sayfalı ve çok ciltli olup içeriğine güvenilir kitaplardır. Konularına göre temelde ikiye ayrılır: Meslek ansiklopedileri ve genel ansiklopediler. Ülkemizde, Türk Edebiyatı Ansiklopedisi, Sanat Ansiklopedisi, Sağlık Ansiklopedisi, Sofra Ansiklopedisi gibi çeşitli konularda meslek ansiklopedileri yayımlanmıştır. Meydan Larousse, Büyük Larousse, Hayat Ansiklopedisi, Ana Britanicca, Gelişim Ansiklopedisi, Thema Larousse yayımlanan genel bilgi ansiklopedilerinden bazılarıdır.

National Geographic İnteraktif fotograf okulu (Cd Arşivi)


1/4 (480 mb)


Fotoğraf Makinalarını ve İyi Bir Fotoğraf Çekmeyi Öğrenmek İstiyen ve Kendini Geliştirmek İsteyenler İçin Kaçırılmayacak Bir Ürün.Görsel deneylere Dayalı ve Açıklamalı Harika Bir CD Arşivi....


http://www.rapidshare.com/files/5516...1_sh.part1.rar
http://www.rapidshare.com/files/5518...1_sh.part2.rar
http://www.rapidshare.com/files/5520...1_sh.part3.rar
http://www.rapidshare.com/files/5522...1_sh.part4.rar
http://www.rapidshare.com/files/5524...1_sh.part5.rar

Isı Değiştirgeçleri, Çeşitleri ve Özellikleri

Isı değişim problemlerini çözerken, ısı değiştiricisini seçen mühendis veya dizayn mühendisi tarafından alınan en önemli karar, ısı değiştirici tipinin seçilmesidir.

Biyodizel - Dizel Motor

Dr. Rudolf Diesel mineral yağ ve bitkisel yağ gibi farklı yakıtlarla çalışabilecek dizel motoru icat etmiştir. Dr. Diesel’in ilk deneyleri ciddi hatalarla sonuçlandı. Fakat 1900 yılında Paris’teki Dünya Sergisinde icat ettiği motoru gösterdiği zaman bu motor % 100 yerfıstığı yağıyla çalışıyordu.

Dr. Diesel 1911 yılında dizel motorların bitkisel yağlarla beslenebileceğini belirtmiş, bunu kullanan ülkelerde tarımın gelişmesine önemli katkılarda bulunabileceğini söylemiştir. 1912 yılında ise Diesel şöyle demektedir; “Motor yakıtlarında bitkisel yağların kullanımı bugün önemsiz gibi görünebilir. Fakat bu yağlar zamanla petrol kadar ve günümüzün katranı kadar önemli olacaktır.”
Dr. Diesel’in 1913’te ölümünden bu yana, icat ettiği motor “dizel” olarak bildiğimiz ve kirliliğe neden olan petrol yakıtında da çalısacak şekilde modifiye edilmiştir. Ancak tarım ile ilgili fikirleri ve yaptığı icat toplum için temiz, yenilenebilir, yerel bölgelerde de yetiştirilebilinen bir yakıtın temelini atmıştır.
Biyodizel Nedir?

Benzinli Motor Nasıl Çalışır

Etrafınıza şöyle bir bakın, ne kadar çok araba var değil mi? Bir de arada sırada at arabaları veya faytonları görebilirsiniz günlük yaşantınızda. Bir at arabasının gitmesi, onu çeken at sayesinde oluyor. Otomobilinize ise benzin koyuyorsunuz ve basıyorsunuz gaza, gidiyorsunuz istediğiniz yere. Nasıl oluyor bu? Çağımızın buluşu olan motorlar sayesinde.

Sizin için, çoğu otomobilde kullanılan benzinli motorlara daha yakından bakacağız bu sefer. Acaba nasıl oluyor da koyduğunuz benzin tekerleri döndürüyor. 

İÇTEN YANMALI MOTORLAR
Otomobillerin motoru içten yanmalı motorlardır. Nedir peki bu içten yanmalı motorlar? Bu sorunun cevabını vermeden önce dıştan yanmalı motor nedir onu anlatayım size.

Makina ve Otomotiv Dersleri : Mikrofırın - Mikrodalga Fırın

çoğunuz mikrodalga fırınların ne kadar hızlı pişirdiğini duymuştur. Peki, sizin evinizdeki fırın niye bu kadar hızlı pişirmiyor? Acaba ısı derecesini sonuna kadar getirirseniz mikrodalga fırın kadar hızlı pişirebilir mi? Cevabını hemen vereyim : Hayır pişiremez. Acaba mikrodalga fırınlar klasik fırınların tahtına göz mü dikiyorlar?

Bu yazımızda sizlerle mikrodalga fırınların dünyasına bir gezi düzenleyeceğiz. Yemeklerimizi nasıl pişirirler, bir zararları var mıdır gibi konuları biraz inceleyelim. İlk olarak adını aldığı mikrodalgalar nedir ona bakalım isterseniz.
Mikrodalga Nedir?

ABS Nasıl? Çalışır

NASIL ÇALIŞIRLAR?
Öncelikle bilmemiz gerekir ki ABS’nin devreye girmesi için tekerlerin herhangi birinde frenleme esnasında durma eğilimi (veya kilitlenme) olmalıdır.
Örneğin ani bir fren yaptınız. Fakat arabanızın sol ön tekeri yol üstündeki buzlu veya ıslak kısma denk geldi. Bu durumda sol ön teker diğer tekerlere göre daha çabuk kilitlenecek ve kaymaya başlayacaktır değil mi? Sol ön tekerde bulunan hız

ABS Fren Sistemi

İlk ne zaman duydunuz? Yeni bir araba alırken mi? Yoksa hiç duymadınız mı? Duydunuz veya duymadınız, biz söyleyelim. ABS (Antilock Braking System) ani frenlerde aracınızın tekerlerinin kilitlenmesini önleyerek güvenli bir duruş sağlarlar.

Gün geçtikçe arabaların standart donanımı haline gelen ve sürüş güvenliğine önemli bir katkısı olan ABS fren sistemlerine daha yakından bakalım istedik.


KLASİK FRENLERDEN ABS FRENLERE...

Makina Mühendisliği - Makina Mühendisi Nedir, Ne Değildir ?

BÖLÜMÜN AMACI
Makina Mühendisliği Bölümü, başlıca mühendislik bölümleri içerisinde sağlam bir temel geliştirerek, öğrencileri meslek hayatına hazırlamak için tasarlanmış bilimsel programları ihtiva eder. Lisans ve lisansüstü programları, fertleri şahsi teşebbüslere ve yaratıcılığa yöneltmek, fertlerin kabiliyet, liderlik ve kapasitelerini geliştirmek, Makina Mühendisliği alanındaki yeni teknolojileri takip etmesini ve benimsemesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Makina Mühendisi Kimdir ?
Makina mühendisi, günlük hayatta kullanılan makinalar, ürünler ve sistemler tasarlayan kişidir. Makina mühendisi, basit aletler tasarladığı gibi, uçak, otomobil, satellitler (uydular), enerji santralleri gibi karmaşık sistemler üzerinde de çalışırlar. Gerçekte makine mühendisi insanların çalıştırdığı ve yaşamında olan bir çok şeyde rol oynar.
Makina mühendisleri hareket, enerji ve kuvvetle ilgilidir. Genel olarak bir makina, bir hareketi diğerine çevirici, güvenirlik, emniyet, etkinlik düşüncelerinde makinaların parçalarını ve montajlarının fonksiyonlarını yerine getirecek şekilde, makinaların tasarımını yapmak mühendislerin sorumluluğudur.

Tork Konverter Nedir? Nasıl Çalışır?

Manuel yani düz vites kullanan otomobillerde vites değiştirirken debriyaj kavraması ile motorun boşa alınması gerekir. Otomatik vitesli araçlarda ise, motor ile bağlantıyı kesecek bir debriyaj kavraması bulunmadığından tork konverteri kullanılır. Türbin, stator, pompa ve şanzıman sıvısı(transmission fluid)

23 Mayıs 2011 Pazartesi

Eğitim Sosyolojisi

Eğitimden bahsedildiğinde, genellikle, eğitim işine eğitimci ve öğrenci olarak katılanlar; öğretmenler ve öğrenciler, çocuklar ve gençler, anaokulu öğretmen ve bakıcıları, çıraklar ve ustalar, anne-babalar ve okul yöneticileri vs. akla gelir. Yâni eğitim deyince ilk akla gelen,eğitici ile eğitilenler arasındaki kişisel ilişkilerdir. Daha açık bir söyleyişle; öğretmen ili öğrenci arasındaki karşılıklı ilişkilerin şekli ve izleri, çocuk gelişiminin ortaya çıkardığı ihtiyaçlar, eğitsel ilişkinin meydana geldiği okul ve çevre ortamı, eğitime etki eden çevre faktörleri, çocukların tecrübe kazanmaları ve yetenekleri, eğiticinin pedagojik hedefleri, kullanılan eğitim araç ve metodları ile ilgileniriz.

İşsizliğin Çalışan Birey Üzerindeki Etkisi: İşsizlik Kaygısı


Küreselleşme beraberinde yeni ekonomik dünya düzeninin oluşturduğu sorunlardan bir tanesi de “işsizlik” konusudur. İşsizlik, bir kişinin çalışmak istemesine ve bu yönde çaba sarf etmesine, ve her türlü ücret haddini kabul etmesine rağmen bir iş bulamaması durumudur.Verili koşullar altında çalışacak iş aranmasına rağmen, bulunamadığı durum olarak tanımlanır.
Bir kişinin işsiz olması, iş piyasasına hiç girememiş olmaktan kaynaklanabileceği gibi, mevcut işini kaybetmesi şeklinde de olabilir. Dolayısıyla iş hayatına girme yaşına geldiği halde ve iş bulma istek ve arzusunda olmasına rağmen iş bulamamış ve iş piyasasına girememiş kişilerden işsiz diye söz etmek mümkün olabileceği gibi, mevcut işini kaybeden ve yeni bir iş arayışında bulunanlar da işsiz olarak adlandırılır.

Sosyoloji - Liderlik

Bundan önce yapılmış olan çalışmalarda liderliğin tek yönü,yalnızca özellikleri ve davranışları,üzerinde durulmuştur.Fakat liderlik başarısı oldukça farklı değişkenlere bağlıdır.Bu değişkenlerden birisi de içinde bulunulan durumdur.Durumsallık yaklaşımları farklı durumlardaetkili olabilecek liderlik davranışlarının önceden kestirilmesinin mümkün olmadığını savunmaktadırlar.bu yaklaşıma göre her ortamda geçerli olabilecek bir liderlik biçimi yoktur.(Hoy&Miskel,1991)

1960 ortalarına kadar yapılan çalışmalarda liderlik şekli ,performans ölçümü,grup oluşumu ve iş tatmini gibi konular arasında önemli bir ilişkinin olduğu sonucuna varan bir çalışma yoktur.Bir çok araştırmacı liderin içinde bulunduğu durumun lider başarısında etkisinin olabileceği sonucuna varsa da bu tarihe kadar olan çalışmalarda tek başına durumsallık üzerinde fazla durulmamıştır.(Organizational behaviours,Hellriegel,s.352)
Bu çalışmaların aksine durumsalcılık kuramcıları belli başlı lidrlik şekillerini oluşturan değişkenler ve özel durumlarda etkili olan davranışlar üzerinde durmuşlardır.Örneğin;durumsalcılık kuramcıları, demir çelik sektöründe 2,3 milyon dalarlık bir makinayı satın almakla görevlibir alım- satım müdürü ile,bir ilaç firmasında yeni bir ilacın tanıtımıda görevli bir reklam müdürünün liderlik pozisyonlarının farklı olduğunu ve farklı liderlik özelliklerine ship olduklarını savunmuşlardır. Organizational behaviours,Hellriegel,s.352)
Durumsalcılık kuramcıları liderin davranışlarına etki eden 4 farklı etmen üzerinde durmuşlardır.
Liderin kişisel özellikleri
Çalışanların kişisel özellikleri

Sosyoloji Nedir? Sosyoloji Dalları

Sosyoloji Nedir? Sosyoloji Dalları

Kavramsal İçeriği



Sosyoloji; “Toplum Bilimi” veya “sosyal olayların bilimi” ya da “sosyal örgütlenme ve sosyal değişimler bilimi” olarak da bilinmektedir.
Aslında sosyoloji, sosyal hayatımızda var olan sosyal gerçekleri (sosyal hadiseler ve olgular), insanların meydana getirdiği grupları, grupların davranışlarını ve sosyal kurumları olduğu gibi inceleyen pozitif bir sosyal bilim dalıdır. Bir başka ifadeyle, sosyoloji, bir takım varsayımlardan çok; var olan gerçekleri ortaya koymaya çalışan, sosyal gerçeğe eğilen bir ilimdir.
Geniş anlamıyla sosyoloji, insanların birbirleriyle kurdukları sosyal münasebetleri, sosyal gruplar, kurumlar ve örgütler arasındaki münasebetleri, toplu eylem, toplu direniş gibi topluluk ve fert davranışlarını, değişik düzeylerde bütün sosyal etkileşim biçimlerini, sosyal yapı özelliklerini ve bu yapıda ortaya çıkabilecek değişme temayüllerini belirli bir yöntem dahilinde inceleyen, sosyal gerçekleri ve süreçleri sistematik ve bilimsel olarak mercek altına alan bir bilim dalıdır.

Sosyoloji, hem insan davranışının yüz yüze etkileşim bağlamlarını (Mikro-Sosyoloji), hem de çok sayıdaki ve büyük ölçekli grupların, örgütlerin veya sosyal sistemlerin (Makro-Sosyoloji) özelliklerini inceler.
Sosyoloji, fertten ziyâde toplumun aynasıdır. İnsanın, sosyal diye vasıflandırabileceğimiz bütün davranışları, sosyolojinin ilgi alanına girmektedir. Her ne kadar insan ruhuna pek yakın olan ilgi alanlarını, değerleri ve duyguları ihtiva eden sorunları ele alıyorsa da, sosyoloji, bir şeyin iyiliği veya kötülüğü, uygunluğu veya uygunsuzluğu gibi hususlarda yargıda bulunmaktan uzak durmaya, yani tarafsız kalmaya gayret etmektedir.
Sosyolojinin TarihçesiSosyal olaylar, her ne kadar insanlık tarihi ile başlatılmakta ise de, hadiselere sosyolojik yaklaşım tarzı, daha çok 18. ve 19. yüzyıllarda ortaya çıkmıştır.

Komünist Manifesto

Komünist manifesto, Karl Marx ve Friedrich Engels'in birlikte yazdıkları ve bilimsel sosyalizmin temel ilkelerini sistemli olarak ortaya koydukları broşüre denir. Uluslar arası Emekçiler Birliği'nin ve daha sonraki sosyalist ve komünist partilerin programlarının temelini oluşturmuştur.

Sosyolojinin Dalları

BİLGİ SOSYOLOJİSİ: Bilgi sosyolojisinin temel konusu uygarlık, kültür toplum sınıf ve grup tiplerine göre öncelikli bilgi türlerinin vebiçimlerinin araştırılmasıdır. Bilgi sosyolojisi ayrıca, değişik toplum yapılarına göre bilginin ve bilgiyi oluşturan ve yayankişilerin rolleri, bilginin yayılması ve biçimlerinin toplumsal anlamı, bilgi türleri gibi konularla ilgilenir.

Sosyoloji - Sosyolojik Bakış Açısı Nedir

SOSYOLOJİK BAKIŞ AÇISI

Sosyolojik bakış açısı sosyolojini toplumsal olaylara nasıl yaklaştığını, nasıl incelendiğini, sosyolojinin olayları incelemesini diğer sosyal bilimlerden nasıl farklı olduğuyla ilgilidir. Daha öncede ifade edildiği gibi sosyoloji toplumsal bağlam içerisinde sosyal davranışı inceler. Sosyal davranış bireylerin bir anlam ifade eden ve diğer insanlarla ilişkili davranışlarıdır. Sosyal davranış sosyal ilişki ve etkileşim sonucu oluşur. Sosyoloji sosyal davranışı açıklamak için kendine özgü bir bakış açısı geliştirmiştir. Bu bakış açısı belli temel öncüllere dayalıdır.Bunları şöyle ifade edebiliriz:

· İnsanlar sosyal varlıklardır.

8 Mayıs 2011 Pazar

Kat problemleri nasıl çözülür?

Kat problemleri nasıl çözülür?

Oya ile Mete'nin yaşlarının toplamı 28'dir.Mete'nin yaşı,
Oya'nın yaşının 4 katından 3 yaş fazladır.Mete kaç yaşındadır?

ÇÖZÜMroblemi çözmek için [] işaretini 1 birim olarak alırız.
Oya'nın yaşına 1 birim dersek:

Sayi Problemleri Kat Problemleri Soru ve Cevapları

Soru…1
5 katını 20 fazlası 55 olan sayı kaçtır?
CEVAP : 7

Soru…2
3 katı ile 4 katının toplamı 28 olan sayı katır?

CEVAP : 4

Soru…3
Biri diğerinin 3 katından 10 fazlası olan iki sayının farkı 26 dır.

CEVAP : 42

Soru…4
72 tane bilyeyi hüseyin 2 pay, hasan 7 pay alacak şekilde paylaşıyorlar. Buna göre sınfta kaç sıra vardır?

CEVAP : 56

Soru…5
Ali ile Bekir’in paralarının toplamı 300 YTL dir.Ali, bekir’e 50 YTL verdiğinde paraları eşit oluyor.Buna göre ilk durumda Ali’nin parası kaç YTL dir?

CEVAP : 200

Soru…6
Bir sınıfta, öğrenciler sıralara ikişer ikişer oturusa 2 öğerenci ayakta kalıyor.Buna göre sııfta kaç kişi vardır

CEVAP : 8

Soru…7
Su ile dolu iken bir kabın kütlesi 26 kg dır. Bu kapataki suyun kütlesi, 12 katı olduğuna göre, boş kabın kütlesi kaç kg dır?

CEVAP :2

7 Mayıs 2011 Cumartesi

Element Nedir - Elementler nelerdir - simgeleri nelerdir?

Element Nedir? Elementler

Element, aynı cins atomlardan meydana gelen saf maddeler.
  • SSembolİsim
  • 1HHidrojen
  • 2HeHelyum
  • 3LiLityum
  • 4BeBerilyum
  • 5BBor
  • 6CKarbon
  • 7NNitrojen
  • 8OOksijen
  • 9FFlor
  • 10NeNeon
  • 11NaSodyum

Çözünürlük

ÇÖZÜNÜRLÜK


Maddelerin belirli bir sıcaklıkta, çözücülerde çözünme miktarları farklıdır. 100 gram çözücü içerisinde çözünebilen maksimum madde miktarınaçözünürlükdenir.Diğer bir ifadeyle,100 gram çözücü ile doygun bir çözelti elde edebilmek için çözünmesi gereken madde miktarına çözünürlükdenir.
KATILARIN SIVILARDAKİ ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ

SUYUN İYONLAŞMASI pH ve pOH

SUYUN İYONLAŞMASI pH ve pOH

Duyarlı ölçü araçları ile yapılan ölçmeler, suyun az da olsa elektrik akımını ilettiği gösterir. Suyun iyonlaşması ;
H2O H+(suda) + OH--(suda) ΔH = +57,3 kJ Suyun iyonlaşma denge bağıntısı ise;
K d = [H+] [OH--] / [H2O]
Denge halinde H2O nun derişimi değişmeyeceğinden K d x [H2O] çarpımı sabittir. Bu sabite suyun iyonlaşma sabiti denir. K su ile gösterilir.

METAL VE AMETAL OKSİTLERİNİN BAZLIK VE ASİTLİKLERİ

METAL VE AMETAL OKSİTLERİNİN BAZLIK VE ASİTLİKLERİ

Metal ve Ametallerin oksijenle oluşturduğu bileşiklere oksit denir. ( Na2O, MgO, Al2O3 v.b )
İki yada daha çok sayıda elementin oksijenle oluşturduğu bileşikler oksit değildir. ( NaNO3, MgCO3 v.b)
M elementi bir metal ise, MxOy formülüyle gösterilen okside, susuz baz anlamına gelen baz anhidrit denir. (Na2O)
M elementi bir ametal ise, MxOy formülüyle gösterilen okside, susuz asit anlamına gelen asit anhidrit denir. (CO2)
Peryodik cetvelde periyotlar da soldan sağa doğru gidildikçe elektronegatiflik arttığından, metal oksitlerin bazik karakteri azalır. Örneğin ; I A grubunda yer alan Na, II A grubunda yer alan Mg metalinin elektronegatiflikleri azdır, dolayısıyla İyonlaşma enerjileri düşüktür. Bu durumda bu metalin hidroksitlerinde M-OH bağı koparak M+ ve OH— iyonlarının oluşması beklenir.

Asit ve Bazlar

Asit, Baz ve Tuz / Ph - Poh Hesabı

Tuz, kimyada, bir asitle bir bazın tepkimeye girmesi neticesinde meydana gelen maddedir. Tuz bazdaki artı yüklü iyonla asitteki eksi yüklü iyondan meydana gelir. Asitle baz arasındaki tepkime nötrleşme tepkimesi olup bu esnada tuz ve su ortaya çıkar. Erimiş tuz veya çözelti halindeki tuzların çoğu eksi ile artı yüklü iyonlarına ayrışır ve elektriği iletir. Tuz adı ayrıca sofra tuzu veya sodyum klorür (NaCl) için de kullanılır.

Tuz çeşitleri

METALLERİN BAZLARLA REAKSİYONU - Tuzlar

METALLERİN BAZLARLA REAKSİYONU Genelde metaller bazlarla reaksiyon vermezler.Ancak amfoter metal olarak bilinen Al, Zn , Sn, Pb , Cr gibi metaller derişik kuvvetli baz çözeltileriyle reaksiyon verirler.Reaksiyon sonucunda hidrojen gazı açığa çıkar. Amfoter metal + Baz à Tuz+ hidrojen gazı Al(K)+ NaOH(suda)àNa3 AlO3 + H2 (g) Zn(k)+ NaOH(suda)àNa2ZnO2 + H2 (g) Amfoter metallerin oksit ve hidroksit bileşikleri de amfoter özellik gösterirler.Bunların kuvvetli bazların derişik çözeltileri ile reaksiyonundan ise tuz ile su oluşur.


Tuzlar

Metallerin Asitlerle Reaksiyonu

Metallerin Asitlerle Reaksiyonu

Metallerin asitlerle reaksiyonundan tuz oluşur,hidrojen gazı açığa çıkar.Mesela , Al metalinin HCI ile reaksiyonundan AICI3 tuzu oluşurken , hidrojen gazı açığa çıkar.
Metal + Asit à Tuz + Hidrojen gazı Al(k) + 3HCI (suda)à AICI3(suda)+ 3/2H2(g) Soy metallerin dışında ki metaller hidrojenden daha aktiftir.Bu yüzden burada Al metali Al+3c Yükseltilirken bileşik haline geçerken asit katyonu olan H+ iyonu H2’ye indirgenmektedir. Metallerin asitlerle reaksiyonlarına aşağıdaki örnekler verilebilir.

Asit ve Bazların Günlük hayatta ve sanayide kullanımı

Asit baz ve tuzların günlük hayatta kullanım alanı sınırsızdır. sanayinin hemen hemen tamamında bunlar kullanılmaktadır. Aşağıdaki reaksiyonlarda açıkça belirtilmektedir.

ASİTLER

Titanyum

Sembol: Ti
Atom numarası: 22

Atom ağırlığı: 47.867 g/mol

Oda koşullarında (25°C 298 K): Gümüşümsü katı

Metal

Gaz Yasaları - İdeal Gaz Yasası

İdeal Gaz Yasası
yasamoyunu.net

İdeal gaz yasası, sadece teoride olan ideal gazların durumları hakkında denklemler sağlayan bir yasadır. Bir miktar gazın durumu; basıncı, hacmi ve sıcaklığına göre belli olur. Bu denklem aşağıdaki gibidir:

  • P paskal olarak basınç,

Gaz Yasaları - Avogadro Yasası

Avogadro Yasası
yasamoyunu.net
Avogadro yasası (Avogadro hipotezi olarak da bilinir), Amedeo Avogadro'nun 1811'de bulduğu bir gaz yasasıdır. Bu yasa, eşit hacimdeki gazlar, eşit sıcaklıklarda aynı sayıda parçacık ya da molekül olduğunu öne sürer. Buna göre, belirli bir hacimdeki gazın bulundurduğu molekül sayısı, gazın kütle ya da boyutundan bağımsızdır. Örnek olarak, aynı hacimdeki hidrojen ve nitrojen verilebilir. Buna göre, hidrojen de nitrojen de aynı molekül sayısına sahiptir.
Bu yasanın bir kısmı, matematiksel olarak şöyle gösterilebilir:


  • V kübik metre olarak hacim,

Asit ve Bazların Endüstride ve Günlük Hayatta Kullanımı

Asit ve Bazların Endüstride ve Günlük Hayatta Kullanımı

Günlük hayatta kullandığımız sabun,çamaşır suyu,tuz ruhu,bazı ilaçlar,gazoz,sirke,tıraş köpüğü,cilt bakım kremi,ketçap gibi maddelerin yapısında asit yada baz bulunmaktadır.

Bazı asit ve bazlar ise yediğimiz sebze ve meyvelerde doğal olarak vardır. Hatta bazı asit ve bazların eksikliğinde canlı vücudunda birtakım hastalıklar meydana gelir. Folik asit eksikliğinde aneminin oluşması gibi. Şimdi önemli asit ve bazların özelliklerini ve kullanıldığı alanları inceleyelim.

Homojen ve Heterojen karışımlar

Heterojen karışımlar:Her yerinde aynı özellikleri göstermeyen karışımlara denir. Heterojen karışımlar süspansiyon ve emülsiyon olarak iki özel durumu vardır:
Süspansiyon (katı-sıvı karışımı) :su-kum,su-tebeşir tozu

Aritmetik Ortalama, Geometrik Ortalama, Mod ve Medyan Nedir -2

olur.Buradan da

n x = ∑ xi
sonucuna ulaşılır.

2.Özellik : Terimlerin aritmetik ortalamadan cebirsel sapmalarının toplamı sıfırdır.

∑ ( xi – x ) = ∑ xi – nx
şeklinde parantez kaldırıldıktan sınra, eşitliğin sağ tarafındaki ∑ xi yerine eşiti olan nx 1.özelliğe göre konulabilir. Böylece

∑ xi – nx = nx – nx

ve dolayısıyla

Aritmetik Ortalama, Geometrik Ortalama, Mod ve Medyan Nedir -5

ÇÖZÜM:

Bölümlendirilmiş dağılımın geometrik ortalamasını hesaplayabilmek için, hangi hesaplama tekniği benimsenirse benimsensin önce sıklık dağılımı oluşturulur. Logaritma yardımıyla çözüm yapılacağına göre terimlerin logaritmaları alınır; bölümlerin yerine terimlerin geçirilmesi ve terimlerin logaritmasının alınması Çizelge 2.1’de gösterilmiştir.
Çizelgenin son sütununda terimlerin logaritmalarından oluşan sıklık dağılımının aritmetik ortalaması hesaplandığında, asıl dağılımın geometrik ortalamasının logaritması belirlenmiş olur:



Log G = ∑nilogxi = 224,72145 = 2,80902
∑ni 80
Aritmetik Ortalama, Geometrik Ortalama, Mod ve Medyan Nedir -6

mod = ℓa + 1 . cdd
∆1 + ∆2
veya

mod = ℓü - 1 . cdd
∆1 + ∆2

ℓa : doruk değer bölümünün alt sınırı,
ℓü : doruk değer bölümünün üst sınırı,
∆1 : doruk değer bölümünün sıklığı ile bir önceki bölümün sıklığı arasındaki fark,
∆2 : doruk değer bölümünün sıklığı ile bir sonraki bölümün sıklığı arasındaki fark,
cdd : doruk değer bölümünün aralığı.

Aritmetik Ortalama, Geometrik Ortalama, Mod ve Medyan Nedir -8

Tablo 4.1

X Değerleri Frekanslar n Kümülatif frekans
5 2 2
6 4 6
7 6 12

8 3 15
9 1 16
16

N + 1 = 16 + 1 = 8.5
2 2
Medyan 8.5’uncu sırada olacağından değeri 7’dir.

Random Yapısı Nedir / Random Yapısı Hakkında

Random Yapısı


Random yapısı rastgele seçim yapmaya yarar stdlib.h kütüphanesinde tanımlıdır. Kullanımı rand()%x; şeklindedir. Fonksiyonu 0′dan x’e kadar olan sayılardan birini seçer. Eğer program satırının başına srand(time(NULL)); yazmazsanız program her defasında aynı sayıyı seçer.(srand time.h kütüphanesinde tanımlıdır.)
rand()%50; yazdığımızda program 0,1,2,……49 sayılarından birini seçer.

Niven (Harshed) Arkadaş Sayıları

Niven (Harshed) Arkadaş Sayıları

Soru: Bir arkadaş sayı çiftine konu tamsayıların ikisi de harshed (basamakları toplamına bölünebilen) tamsayısı ise, bu sayılara “harshed arkadaş sayıları” denir.Dışaıdan girilen sayıların harshed arkadaş sayıları olup olmadığını kontrol eden programı yazınız.(Arkadaş sayı çifti: Çarpanları toplamı eşit olan sayılara denir. Yani A ve B iki sayımız olsun ve A’nın çarpanları toplamı a B’nin çarpanları toplamı b olsun. Eğer a=B ve b=A ise bu iki sayı arkadaş sayılarıdır.)
2620 ve 2924 Harshed arkadaş sayı çiftidir.


Cevap