Faydalı Bağlantılar

İzleyiciler

10 Nisan 2011 Pazar

İşletme Defteri

İşletme Defteri
İşletme Hesabı Defteri:
Tanımı: İşletmeler, 1.sınıf işletmeler ve 2.sınıf işletmeler olarak iki kısımda incelenir. 1.Sınıf tacirler bilanço esasına göre defter tutarlar. Tutmak zorunda oldukları defterler yevmiye, defteri kebir ve envanter defteridir. İkinci sınıf tacirler işe işletme hesabı esasına göre defter tutarlar. Tutmak zorunda oldukları defterler işletme hesabı defteridir.

Düzeni: İşletme defterinin sol kısmında GİDERLER yer alır. Giderler kısmında dönem başı mal mevcudu ile satın alınan mallar ile ödenen ücret ve diğer giderler(işçi ücreti,elektrk,su,doğal gaz...vs) yer alır.

****Gider kısmına borç ve alacaklar kaydedilmez. Ayrıca satın alınan duran varlık bedelleri gider olarak kaydedilmez sadece alınan duran varlıkların KDV si gider olarak yazılabilir.


Aşağıda işletme defterinin gider kısmı gösterilmektedir.


GİDER İŞLETME HESABI DEFTERİ
Sıra No Kayıt
Tarihi
Alınan Fatura veya Vesikanın Tarihi ve Numarası AÇIKLAMA(İzahat) Ödenen Ücret ve Diğer Giderler Alınan Emtia(Mal) Bedeli İndirilecek Katma Değer Vergisi TOPLAM Dönem başı stok TOPLAM(YEKÜN)
İşletme defterinin GELİR kısmında ise satılan mal veya hizmet bedelleri ile bunlara ilişkin hesaplanan KDVler, alınan ücret ve diğer giderler ve dönem sonu stok kaydedilir.
GELİR İŞLETME HESABI DEFTERİ
Sıra No Kayıt
Tarihi
Verilen Fatura veya Vesikanın Tarihi ve Numarası AÇIKLAMA(İzahat) Alınan Ücret ve Diğer Giderler Satılan Emtia(Mal) Bedeli Hesaplanan Katma Değer Vergisi TOPLAM Dönem sonu stok TOPLAM(YEKÜN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ders,plan,proje,performans,ödev