Faydalı Bağlantılar

İzleyiciler

4 Mart 2011 Cuma

Makina Mühendisliği - Makina Mühendisi Nedir, Ne Değildir ?

BÖLÜMÜN AMACI
Makina Mühendisliği Bölümü, başlıca mühendislik bölümleri içerisinde sağlam bir temel geliştirerek, öğrencileri meslek hayatına hazırlamak için tasarlanmış bilimsel programları ihtiva eder. Lisans ve lisansüstü programları, fertleri şahsi teşebbüslere ve yaratıcılığa yöneltmek, fertlerin kabiliyet, liderlik ve kapasitelerini geliştirmek, Makina Mühendisliği alanındaki yeni teknolojileri takip etmesini ve benimsemesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Makina Mühendisi Kimdir ?
Makina mühendisi, günlük hayatta kullanılan makinalar, ürünler ve sistemler tasarlayan kişidir. Makina mühendisi, basit aletler tasarladığı gibi, uçak, otomobil, satellitler (uydular), enerji santralleri gibi karmaşık sistemler üzerinde de çalışırlar. Gerçekte makine mühendisi insanların çalıştırdığı ve yaşamında olan bir çok şeyde rol oynar.
Makina mühendisleri hareket, enerji ve kuvvetle ilgilidir. Genel olarak bir makina, bir hareketi diğerine çevirici, güvenirlik, emniyet, etkinlik düşüncelerinde makinaların parçalarını ve montajlarının fonksiyonlarını yerine getirecek şekilde, makinaların tasarımını yapmak mühendislerin sorumluluğudur.
Diğer bir tanımla, makina mühendisi, mekanik problemlerin çözümlerine ileri metotları uygulayan mühendistir.
Makina mühendisleri bir çok uzmanlık alanlarıyla ilgilenir. Makina mühendisleri süpersonik ve hipersonik uzay seyahat araştırması taleplerini karşılamak için gelişmiş malzeme ve yapılar tasarlar. Reaktörler, basınçlı boru sistemleri, ısı değiştiricileri ve diğer özel komponentlerle donatılmış elektrik güç santrallerinin tasarımı üzerinde nükleer enerji alanında çalışırlar.
Otomobil endüstrisinde makina mühendisleri çeşitli otomobil parçaları tasarlarlar, üretim proseslerini hızlandırmak ve iyileştirmek için bilgisayarlı sistemler geliştirirler.
Bazı makina mühendisleri mühendislik istemeyen alanlarda da çalışırlar. Çevreyi korumak ve temizlemek için çabalar bir çok makine mühendisini cezbeder; su, katı ve atık malzemelerin işlemlerini içeren projeler hazırlanıcı gayretine girerler. Makina mühendisleri fizik tedavi, terapi ve diğer tıp alanlarında insan vücudunun çalışmasını incelemek ve tıp için cihaz ve yardımcı donanımlar tasarlamak için çalışırlar. Keza sportif aletler tasarımında da çalışmalar yaparlar.
Makina Mühendisi Nedir, Ne Değildir ?
Makina mühendisi bilim adamı değildir.
Bir çok mühendis akademisyen ve araştırma uygulamalarında çalışmasına rağmen; uygulamada çalışan mühendisler ilmi prensipleri tasarım faaliyetlerine uygular.
Makina Mühendisliği
En eski ve geniş mühendislik faaliyet alanıdır. Makina mühendisleri makine,enerji, imalat veya üretim yöntemleri ile ilgilenir.
Makina mühendisleri, takım tezgahları-makina yapan makinalar- tasarlar ve imal ederler. Ayrıca endüstrinin tüm dalları için makina ve donanımlar da tasarlar ve üretirler. Örneğin türbinler, baskı presleri, iş makinaları, gıda ve ekmek makinaları, havalandırma ve soğutma sistemleri, suni kalp ve uzuvlar, uçak motorları, dizel lokomotifler ve otomobiller, kamyonlar, halk taşıma araçları tasarlarlar. Onların inşa ettiği makinalar, insanları ve yiyecekleri taşırlar, yükleri taşır ve kaldırır, enerji üretir ve başka enerji türlerine dönüştürürler.
Enerji alanında, makine mühendisleri buhar enerjisi üretimi için pompa, türbin, makine ve buhar kazanının ve elektrik jeneratörlerinin tahriki için hidrolik türbinlerin tasarımı, üretimi ve çalışmasıyla ilgilenirler. Enerji tesisleri tasarlar ve işletirler. Yakıtların ekonomik yanması, ısı enerjisinin mekanik enerjiye dönüştürülmesi ile ilgilenirler.
Isıtma, havalandırma ve klima alanında, makina mühendisleri ev, ofis, ticari binalar ve endüstri tesislerinin, nemlendirme ve sıcaklığın kontrollü şartlandırılmasını sağlarlar. Soğuk hava depoları ve buz tesislerinin çalışması ve yiyeceklerin soğutulması için gerekli donanım ve sistemleri geliştirirler.
Makina mühendisleri, endüstri mühendisleri ve yöneticilerle imalatın çeşitli kademelerinde birlikte çalışırlar. Üretimde büyük ekonomi sağlayacak sistemler tasarlarlar.
Makina mühendisleri, gemi mühendisliği alanında çalışırlar, hatlar, gemiler için mekanik donanımlar tasarlamak için çalışırlar. Otomotiv endüstrisinde otomobil, kamyon ve otobüsler tasarlama ve imalatında, yeni uçak ve uzay araçları tasarımında çalışırlar.
Makina mühendisleri anayollar, köprüler ve tünelleri inşa etmez ve tasarım yapmazlar. Bu çalışmalar inşaat mühendisleri tarafından yapılır. Makina mühendisleri çeşitli hareketli parçalar ve alt montajları sağlayabilirler. Örneğin, yukarı çekilip asılabilen köprü veya kaldıraçlar-inşaat mühendisliği projeleri için -.
Makina mühendisi bir teknisyen değildir. Genel olarak bir teknisyen makine mühendisi tarafından tasarlanan donanımların bakımı, testi ve çalıştırılması için eğitilirler.
Makina Mühendislerinin Eğitimi
Makina mühendisliği, eğitim ve yetişme ile özel ustalıklar isteyen bir profesyonel meslek olarak gelişti. Eğitim yüksek okulda başlar, bir kolej veya üniversitede mühendislik programına kabulü için öğrencileri hazırlayacak belirli dersler verilir. Yüksek okulda matematik üzerinedir. İki yıl cebir genellikle istenir, geometri trigonometri de ayrı dersleri de verilir.
Yüksek okul öğrencileri biyoloji, çizim ve bilgisayar dersleri alırlar. Bir yabancı dil tavsiye edilir. Bugünün global ekonomisi yabancı ülkelerde cazip mühendislikte kariyer fırsatları yaratıyor.
Mühendislik kariyeri ile ilgili mühendisler için sınıf dışı faaliyetler vardır. Yüksek okul kulüpleri öğrencilerin birlikte oluşturdukları mükemmel sosyal etkinliklerdir. Kulüpler kariyer hazırlığı sağlarlar, bugünün mühendislik profesyonellerinin çoğu ekip ve takımlarda çalışırlar. Bazı yüksek okul kulüpleri şirketlerce kısa seyahatler düzenlerler. Burada öğrenci bir gerçek çalışma çevrelerinde mühendisleri görebilirler.
Üniversiteler 4 yıllık programlar önerirler. Öğrenciler ileri matematik, kalkulus, kimya, fizik öğrenirler. Bilgisayar kullanmada yeterliliklerini geliştirmek isterler.
Makina Mühendisi Nerelerde Çalışır ?
Makina mühendisleri; endüstride, üniversitelerde, araştırma kurumlarında çalışırlar. Ayrıca donanım ve makine imalatında, uzay ve havacılık şirketlerinde, malzeme işleme tesislerinde, taşımacılık şirketlerinde ve petrol şirketlerinde çalışabilirler.
İş fonksiyonları ve sorumlulukları, temel araştırma ve sistem tasarımından enerji tesisi operasyonları ve kalite kontrole kadar geniş bir alanı içerir.
Bazı makina mühendisleri, ileri ve teknik beceri ve uzmanlık isteyen yönetim mevkileri ve satışta çalışırlar.
ÖĞRETİM PLANI
Dünya mühendislik alanında teknolojik gelişmeler sürekli ve süratli bir şekilde devam etmektedir. Bilim, teknoloji ve endüstriyel üretimin arakesiti mühendislik alanlarıdır. Makina Mühendisliği ise bu etkileşimin en belirgin olduğu alandır. Makina mühendisleri yetiştiren bir kurum, bilimsel ve teknolojik alanlarda çalışmalar yapan diğer kuruluşlarla yakın işbirliği içinde ve endüstrinin gelecekteki hedeflerini de gözeterek daha nitelikli beyin gücü yetiştirmeli, teorik ve uygulamalı çalışma noktalarına yönlendirmelidir.
Selçuk Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü, bilimsel ve teknolojik alandaki gelişmeler, sanayi kuruluşlarının durumu ve ülke ihtiyaçları dikkate alınarak, her yıl ders ve öğretim programı (lisans, yüksek lisans ve doktora) güncelleştirilmektedir. Makina mühendisliği lisans programı 4 yıllık bir programdır. Programda yer alan dersler iki gruba ayrılabilir: Mühendislik temeli sağlamaya yönelik olarak tüm mühendislik bölümleri için zorunlu olan dersler ve makina mühendisliği formasyonu sağlamaya yönelik dersler. Mühendislik temeli sağlamaya yönelik dersler zorunlu fen ve matematik dersleri, ortak mühendislik dersleri ve sosyal bilimler derslerinden oluşur. Zorunlu fen (fizik, kimya, statik) ve matematik dersleri programda %14’lük bir yer tutmakta olup bu dersler ağırlıklı olarak ilk iki yarıyılda alınır. Ortak mühendislik dersleri Statik, Mukavemet, Matematik, İstatistik, Teknik Resim ve Bitirme Ödevi gibi derslerden oluşur. Sosyal bilimler ve ortak mühendislik derslerinin toplamı da ders yükünün yaklaşık % 23’ünü oluşturur. Bölüm dersleri programın esasını oluşturur. Bu dersler 5 anabilim dalına dağıtılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ders,plan,proje,performans,ödev