Faydalı Bağlantılar

İzleyiciler

21 Nisan 2024 Pazar

Bilimsel Yöntem: Hipotez, Teori ve Kanun

Konu Özeti

Bilim, tarafsız gözlem ve deneylerle elde edilen düzenli bilgi birikimidir. Herhangi bir bilimde bir konu üzerine atılan görüşler veya çözümler diğer bilim insanları tarafından tekrar sınanabilir ve sorgulanabilir. Bu nedenden dolayı hipotez, teori ve kanun gibi kavramlar ortaya çıkmıştır.


Bilim, tarafsız gözlem ve deneylerle elde edilen düzenli bilgi birikimidir. Herhangi bir bilimde bir konu üzerine atılan görüşler veya çözümler diğer bilim insanları

tarafından tekrar sınanabilir ve sorgulanabilir. Bu nedenden dolayı hipotez, teori ve kanun gibi kavramlar ortaya çıkmıştır.

Hipotez Evresi

Hipotez: Herhangi bir problemi çözmek veya başka nedenlerden dolayı ortaya atılan görüşlere hipotez denir. Hipotez kısaca bilim adamının aklında beliren sınanmamış (test edilmemiş) bilgidir. Bilim adamları genellikle hipotezlerini sınamak için deney veya gözlem yapar.

Teori Evresi

Teori: Bir hipotez kısmen doğrulanır veya yeni bulgularla desteklenirse teori adını alır. Fizik, kimya gibi fen bilimleri dallarında deneylerle oluşturulan teorilerde, deneyler tekrar tekrar yapılır ve ölçüm konusunda çok hassas davranılır.



Günümüzde adını sık sık duyduğumuz evrim teorisi ve büyük patalama

teorisi teorilere birer örnektir.

Kanun Evresi

Kanun: Bir hipotez hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde doğrulanır ve herkes tarafından kabul edilirse kanun (yasa) adını alır. Örneğin: Newton tarafından bulunan; Enerjinin Korunumu Yasası ve Kütle Çekim Yasası.

Not: Kanunların (yasa) herkes tarafından kabul edilmesi bu bilgilerin sorgulanmayacağı veya değişmeyeceği anlamına gelmemektedir. Newton’ın yasaları bile şu anki bazı konuları açıklamakta güçlük çekmektedir. İleride bu konuları açıklayan yeni kanunlar çıktıkça ya Newton’ın yasaları üzerinde değişiklikler yapılacak ya da Newton’ın yasaları geçerliliğini kaybedecektir.





Eğitim : Ödev / Ders / Proje / Tez / Çizim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ders,plan,proje,performans,ödev