Faydalı Bağlantılar

İzleyiciler

20 Kasım 2024 Çarşamba

İnternet - Sosyal Medya - Bilim Teknoloji Dünyası: En Son Mülakat Soruları ve Cevapları 2024 - Toptalent

İnternet - Sosyal Medya - Bilim Teknoloji Dünyası: En Son Mülakat Soruları ve Cevapları 2024 - Toptalent: Bir işe alım yöneticisinin bir sonraki iş görüşmende sana tam olarak hangi soruları soracağını bilseydin harika olmaz mıydı? İş görüşmesi sı...

13 Ağustos 2024 Salı

Moğollar kimdir, Türk mü? Moğol İmparatorluğu nasıl çöktü?

Tarihte Ertuğrul Bey nasıl ve ne zaman öldü? Ertuğrul Gazi'nin hayatıyla ilgili merak edilenler

ERTUĞRUL GAZİ KİMDİR?


Ertuğrul Gazi veya Ertuğrul Bey (ö. Söğüt), 13. yüzyılın ortalarında Oğuzların Kayı boyunun lideri ve Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'in babası. Osmanlı imparatorluğunun temelini atmıştır. 1280'li yıllarda ölen Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman Bey, Osmanlı Devletini kurmuştur.

14 Temmuz 2024 Pazar

Tatil Yazısı Örneği

Tatil yazısı, genellikle bir kişinin ziyaret ettiği bir yer hakkındaki izlenimlerini, yaşadığı deneyimleri ve önerilerini paylaştığı kişisel bir anlatıdır. Bu tür yazılar, okuyuculara ziyaret edilen yer hakkında bilgi vermek, onlara ilham vermek ve belki de kendi seyahat planlarını yapmalarına yardımcı olmak için yazılır. İşte hayali bir tatil yerini anlatan kurgusal bir tatil yazısı örneği:

Başlık: Bir Bahar Haftasonu Kaçamağı: İznik’in Büyüsü

10 Temmuz 2024 Çarşamba

Yumurtayı Uç Kısımlarından Bastırdığımızda Kıramayız. Peki neden?

Neden Yumurtayı Uç Kısımlarından Bastırdığımızda Kıramayız?

Yumurtayı uç kısımlarından ne kadar bastırırsak bastıralım kıramayız. Fakat ortasından kolayca kırabiliriz. Peki neden?

Neden Yumurtayı Uç Kısımlarından Bastırdığımızda Kıramayız?

malerapaso/iStock.com

Kırılma gerilim altında meydana gelir. Yani bir şeyi yeterince sert çektiğinizde gerilim sonucu yırtılma gerçekleşir. Örneğin basit bir kiriş alın,

12 Mayıs 2024 Pazar

Denklemler ve Eşitsizlikler Ders Notları

Denklemler ve Eşitsizlikler Ders Notları










Eğitim : Ödev / Ders / Proje / Tez / Çizim

Birinci Dereceden İki Bilinmeyenli Denklem ve Eşitsizlik Sistemleri

Konu Özeti

Birinci dereceden iki bilinmeyenli denklem sistemlerinin ve birinci dereceden iki bilinmeyenli eşitsizlik sistemlerinin çözüm kümesini bulma yöntemlerini ve analitik düzlemde çözüm kümesini göstermeyi ele aldığımız bu konuda ayrıca açıklayıcı örnek sorular da bulunmaktadır.


Birinci dereceden iki bilinmeyenli denklem ve eşitsizlikleri önceki yazılarda tanımlamıştık. Bu yazıda ise denklem sistemlerini, çözüm yöntemlerini ve grafik çizimini ele alacağız.

Birinci Dereceden İki Bilinmeyenli Denklem Sistemleri

x ve y bilinmeyen, a ve b reel sayı, a1, a2, b1 ve b2 sıfırdan farklı olmak üzere

𝑎1𝑥+𝑏1𝑦+𝑐1=0𝑎2𝑥+𝑏2𝑦+𝑐2=0

denklemlerinden oluşan sisteme birinci dereceden iki bilinmeyenli denklem sistemi denir. Bu denklemleri sağlayan x ve y gerçek sayılar ise (x, y) sıralı ikilisi olarak yazılır ve bu sıralı ikiliye denklemin çözüm kümesi denir. ax+by+c=0 birinci dereceden iki bilinmeyenli denklemlerinin grafikleri analitik düzlemde doğru belirtir. Bu denklemleri çözmek için yok etme, yerine koyma ve grafik çizimi gibi yöntemler kullanılır

Yok Etme Yöntemi

Denklem sisteminde aynı bilinmeyenlere sahip terimlerin katsayıları eşit ve ters işaretli olacak şekilde düzenlenir. Daha sonra taraf tarafa toplama yapılarak sadeleşmesi sağlanır.

Örnek olarak aşağıdaki denklem sisteminin çözüm kümesini bulalım.

3𝑥+4𝑦=114𝑥+3𝑦=17

denklemlerinde x bilinmeyenini yok etmek için ilk denklem 4 ikinci denklem -3 ile çarpılır.

4.(3𝑥+4𝑦=11)3.(4𝑥+3𝑦=17)    12𝑥+16𝑦=4412𝑥9𝑦=51

Denklemler taraf tarafa toplanır ise 7y=-7 ⟹ y=-1 olur. y değeri herhangi bir denklemde yerine yazılır ise x değeri de bulunmuş olur. y=-1 ⟹ 3.x+4.(-1)=11 denkleminden x=5 bulunur.

C¸K={(5,1)}

Yerine Koyma Yöntemi

Denklem sistemindeki bilinmeyenlerden herhangi biri yalnız bırakılır ve diğer denklemde yerine yazılır. Bu yöntem ile çözüm kümesi elde edilebilir.

Örnek olarak

𝑥+5𝑦=53𝑥2𝑦=19

denklem sisteminin çözüm kümesini yerine koyma yöntemiyle bulalım.

x+5y=-5 denkleminde x yalnız bırakılır ise x=-5y-5 olur. İkinci denklemde x yerine -5y-5 yazılır ise 3(-5y-5)-2y=19 olur. y=-2 bulunur ve x değerini bulmak için herhangi bir denklemde y yerine -2 yazılır ise x=5 bulunur.

C¸K={(5,2)}

Grafik Yorumu

Birinci dereceden iki bilinmeyenli bir denklemin çözüm kümesinin oluşturduğu sıralı ikililer analitik düzlemde bir doğru belirtir. Denklem sisteminin oluşturduğu doğruların kesişim noktası veya noktaları bu denklem sisteminin çözüm kümesini oluşturur.

Örnek olarak

2𝑥+2𝑦=74𝑥+4𝑦=14

denklem sisteminin çözüm kümesini bulup grafiksel olarak yorumlayalım.

Dikkat edilir ise denklemler birbirinin katıdır. Bu durumda aslında iki denklem de aynı doğruyu oluşturur. Bu durumda doğrular çakışıktır ve çözüm kümesi sonsuz elemanlı olur.

Başka bir örnek olarak

2𝑥+𝑦=8𝑥+3𝑦=9

denklem sisteminin çözüm kümesini bulup grafikte yorumlayalım.

İlk denklemde y bilinmeyenini yalnız bırakırsak y=8-2x olur ve ikinci denklemde y yerine bu değer yazılır ise x+3(8-2x)=9 elde edilir. 5x=15 ve x=3 olur. ÇK={(3, 2)} olur.

Denklemlerin eksenleri kestiği noktaları bulmak için sırasıyla x ve y yerine 0 yazılır.

İlk denklem de x=0 dersek y=8, y=0 dersek x=4 olur. Bu durumda ilk denklemin belirttiği d1 doğrusu (0, 8) ve (4, 0) noktalarından geçer (yeşil doğru).

İkinci denklem için de aynı yöntem uygulanır ise d2 doğrusu (9,0) ve (0, 3) noktalarında eksenleri keser (mavi doğru).

Şekilde de görüldüğü gibi kesişim noktası aynı zamanda çözüm kümesi olan A(3, 2) noktasıdır.




ax+by+m=0 ve cx+dy+n=0 denklem sisteminin belirttiği doğrular ile ilgili aşağıdaki