Faydalı Bağlantılar

İzleyiciler

4 Ocak 2012 Çarşamba

Amerikan Tarihi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve ABD Tarihi





















Kısaca Amerikan Tarihi

Amerikan tarihine ilişkin her şeyi tek bir sayfaya sığdırmak anlamsız bir uğraş olurdu; ancak burada kilometre taşı diyebileceğimiz dönemlerin altını çizmeye çalışacağız.

Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika’nın ortasında, kuzeyinde Kanada’nın, güneyinde ise Meksika’nın yer aldığı coğrafyaya yayılmıştır. Bugünün Birleşik Devletler bölgesinin bilinen ilk yerleşimcileri 15.000 yıl önce Bering Boğazı’nı geçerek Alaska’ya ulaşabilen insanlardır. Bu kültürlerin bıraktığı elle tutulur kanıtlar Amerikan tarihinin en azından 14.000 yıl önce başladığını göstermektedir. Avrupalıların bu topraklar üzerindeki kolonizasyonu ise 1492 yılında Christopher Columbus’un İspanya adına çıktığı keşif yolculuğundan sonra başlamıştır. Başlangıçta Birleşik Devletler sadece 13 koloniden oluşuyordu.




Amerikan Kolonistleri İngiliz Kolonistlerini 1770’teki American Revolutionary War ile egale etmiş ve 1776’da Declaration of Independence (Özgürlük Bildirgesi)’i yayınlayarak İngiltere’den koptuğunu ve resmen bağımsızlığını ilan ettiğini bildirmiştir.



Kuruluşundan bu yana dünyanın önde gelen diğer ülkeleri gibi pek çok savaş, ekonomik buhrandan geçen Amerika Birleşik Devletleri en zor zamanlarını belki de Soğuk Savaş (Cold War) zamanında yaşadı. Soğuk Savaş 1960 ve 70’ler boyunca devam etti ve Amerika Vietnam’a girdi. Dünyanın geri kalanı tarafından oldukça anlamsız bulunan bu savaş hali zaten çoktan sosyal bir hareketlenmeye ve başkaldırıya başlamış olan Amerikan halkı, özellikle gençler, azınlıklar ve kadınlar arasında da antipopüler oldu. Feminizm ve çevresel hareket, politik bir güç unsuru haline geldi ve bu süreci “Bütün Amerikalılar için İnsan Hakları” takip etti. Flower Kids akımı da bu döneme rastlamaktadır. Bu akımla birlikte pek çok müzik grubu ve genç topluluğu barışçı amaçlar için hükümete baş kaldırdı.1970’lerin başında ise Başkan Richard Nixon kongre tarafından Vietnam Savaşı’nı sona erdirmesi için desteklendi. Savaş 58.000 Amerikan askerinin ve milyonlarca Vietnamlı’nın ölümü ile sonuçlandı.

Amerikan Halkı bütün bu karmaşık tarihlerine rağmen toparlanmayı ve ülkelerini geleceğe taşımayı başardı. Şimdi dünyanın en büyük ekonomisine, en gelişmiş teknolojine, en büyük şehirlerine sahip olan ülke dünyanın her yerinden ve yüzlerce milletten insanı barındıran kozmopolit bir ülke.

Göçmenlik Amerika’nın en belirleyici kültürel karakteristiklerinden bir tanesi. Bunların dışında Kızılderililer ve Afro-Amerikanlar da Amerikan halkının ayrılmaz bir parçası. Amerika’da en çok kullanılan dil İngilizce. Bununla birlikte Güney California, New Mexico, Texas ve Miami’de İspanyolca oldukça baskın bir dil. Amerika’nın 400.000’lik bir nüfusu ise Kızılderili dilini kullanıyor.

Hollywood filmleri ve TV şovlarının dünyanın her yerine ulaştırılmasıyla insanların bu ülkeyi algılayış biçimleri şekillendi. Amerikan müziğine gelince, dünyanın en büyük müzik endüstrisidr. Amerikan pop, Country, jazz, African Amerikan etkilenimleri, hip-hop ve rap bu ülkenin en çok dinlenen türleridir.

Marilyn Monroe, Elvis Presley, Ray Charles, Johnny Cash, Michael Jackson gibi sayısız ismi dünya tarihine hediye eden bu ülke hala "Özgürlükler Ülkesi" olarak tanınmakta; dünyanın her yerinden her yıl binlerce insan "Amerikan Rüyası"nı aramak için yola düşmektedir.



Amerika’da Yaşam

Amerikan toplumunu şekillendiren en önemli faktörlerden birisi çok uluslu ve çok kültürlü bir yapıya sahip olmasıdır. Bu yapı içerisinde yetişmiş insanlar, bizim toplumumuza çok yabancı gelebilecek davranışlarda bulunabilmektedirler.

Amerikan hayat tarzında resmiyetten çok kişisel davranışlar ön plandadır. Amerikalılar rekabet etmeye küçük yaşlardan itibaren alıştırılırlar. İnsanlar fikirlerini rahatça ve yüksek sesle beyan edebilirler. Bir öğrenci derste rahatlıkla profesörünü eleştirebilir. Öğrencilerin okula giderken herhangi bir kıyafet kısıtlaması yoktur. Öğretim görevlileri de giyim - kuşamlarında çok rahattırlar. Amerikalıların belirleyici özellikleri arasında en çok dikkat çekenler randevularına zamanında gitmeleri, yalan söylemekle suçlandıklarında fazlasıyla hassas ve kırılgan olmaları ve özel hayatlarının gizliliğine önem vermelerinin yanında Türkiye’de ve Avrupa’nın geri kalanında göremeyeceğiniz büyüklükte porsiyonları tüketebilmeleridir.

Geleneksel Amerikan ailesi denince akla ilk gelenler katoliklik, televizyon, barbekü partileri, Pazar günü ayinleri ve beysbol maçları geliyor olabilir; ama Amerikalı genç ve ilk-orta yaş grubu bu lineer evrimi her geçen gün daha fazla değiştiriyor.
Geleneksel Amerikan mutfağı batıdaki diğer devletlerle benzerlik gösterir. Hemen ülkenin kendi mutfağını da getirdiği Amerika’daki en popüler yiyecekler hotdog, hamburger, pizza, hindi eti, domuz eti, tavuk, kımızı et, pan cake, burrito, taco, cheesecake ve makarnadır ancak bu liste sonsuza kadar uzatılabilir. Amerikan ailesinin en çok kullandığı elektronik aletlerde ilk iki sırayı televizyon ve mikrodalga fırının aldığını unutmamak gerekir.

Amerika Birleşik Devletleri iklimlere göre değişik bölgelere ayrılabilir. Batı Amerika'nın doğu bölgeleri, "New England" (Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island ve Vermont eyaletleri), "Middle Atlantic" (Albany, Charleston, New York City, Philadelphia, Pittsburgh ve Washington şehirlerinin bulunduğu bölge) ve "Midwest" (Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Minnesota, Missouri, Wisconsin ve Ohio eyaletleri) ile kuzeyde Alaska'da kış ayları oldukça sert geçer ve hava sıcaklığı uzun süre sıfırın altında seyreder. Bu bölgelerde yaz aylarında yüksek sıcaklıklar görülmez. Amerika'nın güneyi ve özellikle "Southwest" (Arizona, California, Nevada, New Mexico ve Texas eyaletleri) bölgeleri ile Havai ve Porto Riko' da yaz ayları oldukça sıcak geçerken kış ayları sert değildir. "Northwest" (Idaho, Oregon ve Washington eyaletleri) ve "Southwest" bölgelerinde yıl boyunca görülen mevsim şartları büyük farklılıklar göstermez. Yazlar ve kışlar birbirine oldukça yakındır.



Güncel olarak Amerika’da kullanılan bozuk paralar ve adlandırılışları şöyledir: 1c (penny), 5c (nickel), 10c (dime), 25c (quarter), 50c (half-dollar)
Kullanılan banknotlar ise 1$, 2$, 5$, 10$, 20$, 50$ ve 100$’dır. Günlük konuşmada gençler arasında “dolar” sözcüğünden çok “buck” sözcüğü tercih edilir. Örn: 5$= five bucks. Amerika'nın sembollerinden biri ve geleneksel yemeği olan hamburgeri ise ortalama 3.5$'a yiyebilirsiniz.
Güncel olarak Amerika’da kullanılan bozuk paralar ve adlandırılışları şöyledir: 1c (penny), 5c (nickel), 10c (dime), 25c (quarter), 50c (half-dollar)
Kullanılan banknotlar ise 1$, 2$, 5$, 10$, 20$, 50$ ve 100$’dır. Günlük konuşmada gençler arasında “dolar” sözcüğünden çok “buck” sözcüğü tercih edilir. Örn: 5$= five bucks. Amerika'nın sembollerinden biri ve geleneksel yemeği olan hamburgeri ise ortalama 3.5$'a yiyebilirsiniz.

Uygun fiyatlı yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarını Wal-Mart, Macy’s, Wallgreen, Safeway gibi büyük mağazalardan karşılamak mümkündür. Bununla birlikte özellikle giyim markalarının anavatanı Amerika olduğundan Türkiye ya da Avrupa’da satışa sunulan ürünleri (Levi’s, GAP, Banana Republic, Victoria’s Secret vb..) burada çok daha ucuza bulabilmek mümkündür.

Mağazalar genellikle hafta içi akşama kadar, hafta sonları da öğlene kadar açıktırlar. Aldığınız malda bir kusur varsa değiştirebilir veya parasını geri alabilirsiniz. Ancak bunun için, alışveriş yaparken aldığınız mağaza fişine ihtiyacınız olacaktır. Mağazalarda MasterCard, American Express, VISA ve diğer kredi kartları geçerli olduğu gibi mağazaların kendi kredi kartları da geçerli olabilir.
DVD kiralamak içinse Amerika’nın en güvenilir mağazaları olan Blockbusters’ı ya da online olarak Netflix’i kulanabilirsiniz.
Eğlence kültürünün ev sahibi olan Amerika’da spor da çok önemli bir yer tutmaktadır. Amerika’nın ulusal sporu Amerikan futboludur. Bunun dışında baseball, basketbol, buz hokeyi ve futbol da popüler sporlardır.







Tarih - Ülkeler ve Tarihleri
Eğitim : Ödev / Ders / Proje / Tez / Çizim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ders,plan,proje,performans,ödev