Faydalı Bağlantılar

İzleyiciler

22 Ocak 2011 Cumartesi

Bilanço Ve Gelir Tablosu

BİLANÇO VE GELİR TABLOSU

BİLANÇO : Bir işletmenin belirli bir süre sonunda sahip oldukları varlıklar ile bu varlıkların kaynaklarını gösteren mali tablodur.

Aktif (Varlıklar) Pasif(Kaynaklar)

-Dönen Varlıklar (100-199 arası hspl. )
-Duran Varlıklar (200-299 arası hspl.)



Aktif toplamı...............................
-Kısa vad. Yab.kay.(300-399 arası hspl.)
-Uzun “ “ “ (400-499 arası hspl.)
-Öz Kaynaklar (500-599 arası hspl.)

Pasif Toplamı...............................




Bilançonun sol tarafına aktif , Sağ tarafına pasif denir.Diğer bir deyişle de Aktif tarafı Varlıkları,
Pasif tarafı da bu varlıkların kaynaklarını gösterir.Bilançonun aktif ve pasif tarafı birbirine eşittir.
Varlıklar : İşletmenin sahip olduğu para ,mal ,makine ,araç-gereç , alacaklar gibi iktisadi değerleri ifade eder.
Sermaye : İşletme sahibi veya sahiplerinin işletme varlıkları üzerindeki haklarını ifade eder.
Borçlar : İşletme sahipleri dışındaki üçüncü kişilerin varlıklar üzerindeki haklarını ifade eder.
Görüldüğü üzere tek düzen hesap planındaki ;
100 ile 299 arasındaki hesaplar Bilançonun aktifinde ,
300 ile 599 arasındaki hesaplar Bilançonun pasifinde yer alır.
600 ve sonrası hesaplar kar ve zararı belli edecek hesaplar olduğu için , bilançoda gözükmezler.

Bilançonun Aktifinde yer alan bilgiler
----------------------------------------------------
A-Mevcutlar : İşletmenin elinde bulundurduğu faaliyeti için gerekli olan kıymetler ve varlıklardır.Borç Bakiyesi verir. Örneğin ; Kasa, Mal, Demirbaş vb.

B-Alacaklar :İşletmenin Faaliyeti sırasında ilişkide bulunduğu , işletme dışı kişi ve kuruluşlardan olan alacaklarıdır.Borç bakiyesi verir. Senetli veya Senetsiz alacak olabilir.
C-Zarar : İşletmenin,dönem sonunda geliri ile gideri arasındaki olumsuz farktır.

Bilançonun Pasif tarafındaki bilgiler
----------------------------------------------------
A-Sermaye :İşletme sahibi veya ortaklarının , işletmeye koyduğu para veya ayni varlıklardır.
B-Borçlar : İşletmenin faaliyetlerinden dolayı ilişkide bulunduğu şahıs veya kuruluşlara olan borçlarıdır.
C-Kar : İşletmenin , dönem sonunda Geliri ile Gideri arasındaki olumlu farktır.

En çok kullanılan Muhasebe kodları ve bunların işleyiş Şekli
100-Kasa = Bu hesap işletmenin elinde bulunan ulusal ve yabancı paraların
TL karşılığının izlenmesi için kullanılır.Tahsil olunan para tutarları Borç ;
Ödemeler ve bankalara yatırılan para tutarları Alacak kaydedilir.Hesap daima borç bakiyesi verir veya sıfır olur.Hiçbir şekilde alacak bakiyesi vermez.
101-Alınan Çekler=Bu hesap gerçek ve tüzel kişiler tarafından işletmeye verilmiş olup, henüz tahsil için bankaya verilmemiş veya ciro edilmemiş olan çeklerin izlenmesini sağlar.Alınan çeklerin yazılı değerleri ile borç; bankadan tahsil veya ciro edildiğinde alacak kaydedilir.Aktif karakterli bir hesaptır , borç bakiyesi verir.
102-Bankalar =Bu hesap,işletmece yurtiçi veya yurt dışı banka ve benzeri finans kurumlarına yatırılan ve çekilen paraların izlenmesini sağlar.Bankalara para olarak yatırılan değerler Borç ; çekilen tutarlar ile üçüncü kişilerce tahsil edildiği anlaşılan çek ve ödeme emirleri alacak kaydedilir.Aktif karakterli bir hesaptır ve borç bakiyesi verir.
103-Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri=İşletmenin üçüncü kişilere bankalardan çekle veya ödeme emri ile yapacağı ödemeler bu hesapta izlenir.Kişilere Çek ve Ödeme emri verildiğinde hesaba alacak; Çek ve ödeme emirlerinin bankadan ödenmesinin anlaşıldığı durumlarda bu hesaba borç, bankalar hesabına alacak kaydedilir.
120-Alıcılar=İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal veya hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz alacakların izlenmesi için kullanılır.Senetsiz alacağın doğması ile bu hesaba borç; tahsil edilmesi halinde alacak kaydedilir.
Aktif karakterli bir hesaptır ve borç bakiyesi verir.
121-Alacak Senetleri= İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal veya hizmet satışlarından kaynaklanan senede bağlanmış alacaklarını kapsar.Alınan senet bu hesaba borç,tahsilinde ise alacak kaydedilir. Aktif karakterli bir hesaptır ve borç bakiyesi verir.
153-Ticari Mallar=Herhangi bir değişikliğe tabi tutulmadan satmak amacı ile işletmeye alınan ticari mallar(Emtia)ve benzeri kalemler bu hesapta yer alır.Satın alınan ticari mallar bu hesaba borç, satılması veya herhangi bir nedenle ambardan çekilmesinde ise alacak kaydedilir.
191-İndirilecek Katma değer Vergisi =Her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen KDV’nin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.Mal ve hizmetin satın alımlarından doğanindirilecek KDV bu hesaba borç kaydedilir.
252-Binalar = İşletmenin her türlü binaları ve bunların ayrılmaz parçalarının izlendiği hesaptır. Aktif karakterli bir hesaptır ve borç bakiyesi verir.
254-Taşıtlar =İşletme faaliyetlerinde kullanılan tüm taşıtların izlendiği hesaptır.Ulaştırma sektöründe hizmet üretimi amacıyla kullanımda olan tüm taşıt araçları bu hesaba kaydedilir. Aktif karakterli bir hesaptır ve borç bakiyesi verir.
255-Demirbaşlar= İşletme faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan her türlü büro makine ve cihazları ile döşeme ,masa,koltuk,dolap,mobilya, gibi varlıkların izlendiği hesaptır. Aktif karakterli bir hesaptır ve borç bakiyesi verir.
300-Banka Kredileri =Banka ve diğer finans kuruluşlarından sağlanan kısa vadeli kredilere ilişkin tutarları içeren hesap kalemidir.Alınan kısa vadeli krediler bu hesaba alacak,ödemeler halinde ise borç kaydedilir.
320-Satıcılar=İşletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklanan senetsiz borçların izlendiği hesaptır.Senetsiz borcun doğması halinde bu hesaba alacak,ödenmesi halinde borç kaydedilir.
321-Borç Senetleri=İşletmenin her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklanan senede bağlanmış ticari borçlarının izlendiği hesaptır.Borç senetleri tutarı bu hesaba alacak,ödenmesi halinde borç kaydedilir.
331-Ortaklara Borçlar=İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla ortaklara borçlu bulunduğu tutarların izlendiği hesaptır.Borcun doğması halinde bu hesaba alacak,ödenmesi halinde ise borç kaydedilir.
360-Ödenecek Vergi ve Fonlar=İşletmenin ekonomik faaliyetlerinde bulunmasının sonucu ilgili mali mevzuat uyarınca mükellef veya sorumlu sıfatıyla işletmenin kendisine,personeline ve üçüncü şahıslara ilişkin,ödenmesi gereken vergi,resim,harç ve fonların izlendiği hesaptır.Vergi resim veya harçların tahakkuk ettirilmesini gerektiren işlemler ortaya çıkınca anılan hesaplar alacaklanır,ödemeler yapıldıkça boçlanır.
361-Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri=İşletmenin personeline ait emeklilik keseneği ve sigorta primleri ile bunlara ilişkin işveren katılma payları ve işverence sosyal güvenlik kuruluşlarıns-ca ödenecek diğer yükmlülüklerin izlendiği hesaptır.
Kesintiler yapıldıkça bu hesap alacaklandırılır ve ödemeler yapıldıkça borçlandırılır.
391-Hesaplanan Katma Değer Vergisi=Teslim edilen mal veya hizmetler üzerinden hesaplanan katma değer vergisi ile işlemi gerçekleşmeyen yada işleminden vazgeçilen mal veya hizmetlere ilişkin KDV’nin izlendiği hesaptır.Hesaplanan KDV bu hesaba alacak kaydedilir.
500-Sermaye=İşletmeye tahsis edilen veya işletmenin ana sözleşmelerinde yer alan ve ticaret siciline tesçil edilmiş bulunan tutarı bu hesapta yer alır.
600-Yurtiçi Satışlar=Yurtiçindeki gerçek ve tüzel kişilere mal ve hizmetlet-r karşılığında alınan yada tahakkuk ettirilen toplam değerlerin izlendiği hesaptır.Satış gerçekleştiğinde hasılat tutarı bu hesaba alacak kaydedilir.
791-İşçi Ücret ve Giderleri =İşletme faaliyetlerini yürütmek ,üretim ve hizmetleri gerçekleştirmek amacıyla çalıştırılan işçiler için tahakkuk ettirilen aylık ücretler ,fazla mesai, primler,sigorta işveren primi vb. gibi işçilere ait her türlü tutarlar bu hesabın borcuna yazılır.
793-Dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler = İşletmenin üretim pazarlama ve diğer hizmetleri gerçekleştirmek amacıyla,dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetleri kapsar.(Elektrik,Su,Telefon,Gaz,Bakım ve onarım,nakliye vb. gibi)
794-Çeşitli Giderler =Sigorta giderleri,kira giderleri,yolluk giderleri,dava,icra , noter, iştirak payı giderleri,çeşitli giderler bu hesabın borcuna atılır.
796-Amortisman ve Tükenme payları = Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ile özel tükenmeye tabi varlıklar için ayrılan amortisman giderleri ile tükenme payları bu hesabın borcuna atılır.
797-Finansman giderleri =İşletmenin gerek yatırım gerekse işletme sermayesi ihtiyacını karşılamak üzere yaptığı kısa veya uzun vadeli borçlanmaların faiz,komisyon ve kur farklarını kapsar.
Genel muhasebede Her ay mutad olarak yapılan muhasebe işlemleri nelerdir?
-Öncelikle mükellefin alış ve satış faturaları , masraf faturaları ,makbuzları ve benzeri olan bütün evrakları Resmi defterlerine kaydedilir.
-Aylık Muhtasar beyanname verenlerin beyannamesi hazırlanıp,izleyen ayın 20'sine kadar vergi dairesine tahakkuk ettirilip ödenir. Süre ayın 20.günü akşamı mesai bitiminde sona erer
-Katma Değer vergisi beyannamesi de ,izleyen ayın 25'inci günü akşamı mesai bitimine kadar vergi dairesine tahakkuk ettirilip ödenir. Süre ayın 25.günü akşamı mesai bitiminde sona erer
-Aylık SSK primi bildirgeleri ve tasarruf teşvik bildirgeleri izleyen ayın sonuna kadar düzenlenip ödenirler. SSK Primi , sosyal sigortalar kurumuna, Tasarrufu teşvik primleri de ilgili Ziraat Bankasına ödenir. Ayrıca bağ-kur primleri ödemesi de ayın sonuna kadar yapılır.

NOT: Yukarıda bahsi geçen son günler, yani ayın 20,25 ,30 ve 31'i resmi tatile denk gelirse ; resmi tatili takip eden ilk mesai gününde, tahakkuk işlemi gerçekleştirilip ödeme yapılabilir. Ayrıca Beyanname ve bildirgeler taahhütlü olarak postaya da verilebilir.
Bir firmanın bazı ticari hareketlerinin Genel Muhasebede , gerekli yevmiye kayıtlarının yapılmasına dair Muhasebeleştirilmesine dair örnekler ;

1-Peşin Mal Alışı
TEDİYE FİŞİ
Fiş tarihi:01.01.1999 Kasa Kodu:100 01 MERKEZ KASA
Fiş No: 0001
Yevmiye No:0001
HESAP KODU HESAP ADI AÇIKLAMA ALACAK

153 01
191 01
Ticari Mallar
İnd.KDV
Peşin mal alışı
“ “ “
100.000.000
15.000.000

2-Veresiye Mal Alışı
MAHSUP FİŞİ
Fiş tarihi:02.01.1999
Fiş No: 0002
Yevmiye No:0002

HESAP KODU HESAP ADI AÇIKLAMA
Borç Alacak

153 01
191 01
320 01
Ticari Mallar
İnd.KDV
A satıcısı
Veresiye mal alışı
“ “ “
“ “ “
200.000.000
30.000.000


230.000.000

3-Peşin Mal Satışı
TAHSİL FİŞİ
Fiş tarihi:03.01.1999 Kasa Kodu:100 01 MERKEZ KASA
Fiş No: 0003
Yevmiye No:0003

HESAP KODU HESAP ADI AÇIKLAMA ALACAK

600 01
391 01
Yurtiçi Satışlar
Hesapl.KDV
Peşin mal satışı
“ “ “
70.000.000
10.500.000

4-Veresiye Mal Satışı
MAHSUP FİŞİ
Fiş tarihi:04.01.1999
Fiş No: 0004
Yevmiye No:0004

HESAP KODU HESAP ADI AÇIKLAMA
Borç Alacak

120 01
600 01
391 01
Özlem gıda Ltd.Şti. Yurtiçi Satışlarr
Hesapl.KDV.
Veresiye mal Satış.
“ “ “
“ “ “
287.500.000

37.500.000
250.000.000




5-Alıcılardan Çek/Senet Alınması
MAHSUP FİŞİ
Fiş tarihi:05.01.1999
Fiş No: 0005
Yevmiye No:0005

HESAP KODU HESAP ADI AÇIKLAMA BORÇ
ALACAK

101 01
121 01
120 01
Alınan Çekler
Alacak Senetleri Özlem Gıda Ltd.Şti.
Çek Alınması
Senet Alınması
Çek/Senet alınm.
100.000.000
120.000.000

220.000.000

6-Satıcılara Çek/Senet verilmesi(Firmanın Kendi Çek ve Senedi)
MAHSUP FİŞİ
Fiş tarihi:06.01.1999
Fiş No: 0006
Yevmiye No:0006

HESAP KODU HESAP ADI AÇIKLAMA
Borç Alacak

320 01
103 01
321 01
A satıcısı
İşbankası.Şişli Şb.
Elden öd.Senetler

Çek/Senet.VerilmÇek Verilmesi
Senet “
130.000.000

30.000.000
100.000.000

7-Müşterilerden alınan Çek veya senedin ciro edilmesi
MAHSUP FİŞİ
Fiş tarihi:08.01.1999
Fiş No: 0007
Yevmiye No:00007
HESAP KODU HESAP ADI AÇIKLAMA
Borç Alacak

320 01
101 01
121 01
A satıcısı
Portföy Çekleri Portföy.Senetleri

Çek/Senet.VerilmÇek Verilmesi
Senet “
100.000.000

50.000.000
50.000.000

8-TelefonGiderinin Muhasebe Kaydı
TEDİYE FİŞİ
Fiş tarihi:09.01.1999 Kasa Kodu:100 01 MERKEZ KASA
Fiş No: 0008
Yevmiye No:0008

HESAP KODU HESAP ADI AÇIKLAMA ALACAK

793 01
191 01
Telefon giderleri
İnd.KDV
Peşin mal alışı
“ “ “
100.000.000
15.000.000





9-Kira Giderlerinin Muhasebe Kaydı
MAHSUP FİŞİ
Fiş tarihi:10.01.1999
Fiş No: 0009
Yevmiye No:0009

HESAP KODU HESAP ADI AÇIKLAMA
Borç Alacak

794 01
360 01
360 02
100 01
Kira Giderleri
Kira stopajı Fon Payı
Kasa hesabı
Kira Gideri
“ “
“ “
“ “
200.000.000


30.000.000
3.000.000
167.000.000


MALİ TABLOLAR : Bir işletmenin dönem içinde faaliyetleri sonucunda varlık,borç ve sermeye üzerinde değişme yaratan mali nitelikteki bilgiler kaydedilir, sınıflandırılır ve özetlenir. Daha sonra bu bilgiler anlaşılabilir ve kullanılabilir olarak değişik tablolar şeklinde özetlenir. Bu tablolara MALİ TABLOLAR veya MALİ RAPORLAR denir.
GELİR TABLOSU
A-BRÜT SATIŞLAR ......................
-Yurtiçi Satışlar
-Yurtdışı Satışlar
-Diğer Gelirler
B-SATIŞ İNDİRİMLERİ(-) ......................
-Satıştan İadeler(-)
-Satış İskontoları (-)
-Diğer İndirimler(-)
NET SATIŞLAR .....................
C-SATIŞLARIN MALİYETİ(-) ..........................
-Satılan Mamüller maliyeti(-)
-Satılan Ticari Mallar Maliyeti(-)
-Satılan Hizmet maliyeti(-)
-Diğer satışların maliyeti(-)
BRÜT SATIŞ KARI VEYA ZARARI ..........................
D-FAALİYET GİDERLERİ ...............................
E-DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN
GELİR VE KARLAR ................................
F-DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN
GİDER VE ZARARLAR (-) ................................
G-FİNANSMAN GİDERLERİ(-) ................................
H-OLAĞANDIŞI GELİR VE KARLAR ................................
I-OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR ................................
DÖNEM NET KARI VEYA ZARARI ...............................
İ-DÖNEM KARI,VERGİ VE DİĞER YASAL
YÜKÜMLÜLÜK KARŞILIKLARI(-) ...............................

1 yorum:

  1. Merhaba!

    Mali desteğe mi ihtiyacınız var? dünyanın her yerinde ihtiyacı olan borçlulara her türlü krediyi veriyoruz.

    5.000 - 10.000.000 ABD Doları
    * amaç *% 3 faiz oranı
    * 1-20 yıl arasında ödeme seçeneği.
    * Aylık ve yıllık ödeme planı arasında seçim yapın.
    * Kredinin esnekliği.

    Yardım için lütfen bizimle iletişime geçin.
    E-posta: creditfinancierhome@gmail.com

    YanıtlaSil

ders,plan,proje,performans,ödev