Faydalı Bağlantılar

İzleyiciler

27 Temmuz 2010 Salı

İzmir Arkeoloji Müzesi

Izmir Arkeoloji Müzesi Izmir tarihi, gerek tarihi bilgiler ve gerekse arkeolojik kazilar sonucuna göre M.Ö.3000 yillarina kadar götürülebilmektedir. Prof. Dr.Ekrem AKURGAL 'in 1959'li yillardan bu yana aralikli olarak Bayrakli sirtlarinda sürdürdügü kazi çalismalari, Bergama'da 1866-1878 yillari arasinda Alman arkeologu Carl Humman'in Zeus Altarini bulmasi, Selçuk Artemis Tapinaginin 1869'da Ingiliz Wood tarafindan bulunmasi ve 1904'den bu yana da çesitli araliklarla Avusturyali arkeologlarin Efes Antik kenti kazilari, Izmir tarihini gün isigina çikarmaya yönelik yapilan arastirmalara birkaç örnektir.
Ayrica Türkiye'nin çesitli üniversitelerinden pek çok arastirmaci, kentin tarihi gelisimi ile ilgili arastirmalarina halen devam etmektedirler.
Izmir Arkeoloji Müzesi Izmir adinin kaynagi ile ilgili birçok efsane oldugu bilinmektedir. Bilimsel çalismalardan elde edilen bilgilere göre Izmir sözü eski iyon lehçesinde Smurne, Attika (Atina çevresi) lehçesinde ise Smyrna sekinde yaziliyordu. Söz konusu Smyrna sözcügü Yunanca olmayip, Ege Bölgesindeki birçok yer adi gibi Anadolu kökenlidir. M.Ö.2.binin baslarina ait Kayseri'deki Kültepe yerlesmesinden elde edilen metinlerde Tismurna diye bir yer adina rastlanmaktadir. (Ti) eki atilarak zamanla kantin ismi (Smurna) seklinde telaffuz edilmistir. Böylece kent büyük bir olasilikla M.Ö.3.binin baslarinda ya da en geç M.Ö.1800 siralarinda Smurna adi ile aniliyordu. Türk döneminde ise Kent'in ismi (Izmir) seklinde kullanilmistir.
Izmir Arkeoloji Müzesi M.Ö.3000'li yillarda Bati Anadolu büyük ve zengin Truva uygarliginin etkisi altindadir. Ege kiyilarinda kurulan yerlesim alanlari da genellikle Truvalilarin etkisi altinda gelismistir. Homeros'un Ilyada'sinda (Ket)i olarak söz ettigi Hititler, diger adiyla Etiler Anadolu yaylasinda etkin bir güç ve uygarlik idiler. Truvalilar ile Hititler müttefik olduklari için Ege yerlesimlerinde Hititlerin de büyük katkisi olmustur. Hatta Bakirçay yaylasinda Pitane (Çandarli) ve benzeri yerlesimler Hititlerce kurulmustur. Amazonlar'in ise bölgede Karya ve Lidyalilar arasinda kalan bugünkü Yamanlar Dagi yamaçlarina yerlestikleri ve Aioller ile Iyonlar gelinceye kadar da burada varliklarini sürdürdükleri düsünülmektedir.
M.Ö.1000 yillarinda Dor istilasindan kaçan Aioller ve Ionlar, Yunanistan'dan gelerek Izmir ve çevresine yerlestiler.Aiol ve Ion yerlesmesi olarak adlandirilan yerlesimlerden önemli olanlarinin baslicalari söyle siralanabilir: Bergama (Pergamon), Manisa (Magnesia), Izmir (Smyrna), Urla (Klazomenai), Kemalpasa (Nimphaion), Çesme-Ildir (Erythrai), Sigacik (Teos), Selçuk (Ephesus).
Izmir Arkeoloji Müzesi M.Ö.7. yüzyillara kadar Izmir, komsulari ve özellikle Lidya ile yaptigi ticaret sayesinde zenginlesti. Lidya ile olan iyi komsuluk iliskileri, Lidyalilarin Persler tarafindan yenilgiye ugratilmasina kadar sürmüstür. Perslerin egemenligi Büyük Iskender'in M.Ö.334'de Anadolu'ya geçisi üzerine son bulur. Hellenistik Dönemin basladigi bu yillarda sehre ve körfeze yeni bir yerlesim kurulur. Kadifekale ve surlari Hellenistik döneme ait olmakla birlikte sonraki dönemlerde bir çok onarim görmüstür.
Izmir Arkeoloji Müzesi M.Ö.197 yilinda Bergama Krallig'ina lanan kent kisa bir süre sonra Roma Imparatorlugu'nun hakimiyetine geçer. Roma dönemi M.Ö.27 ve M.S.324 yillari arasini kapsar. Roma egemenligi, Izmir'i önemli bir ticaret ve liman kentine dönüstürür. Bati için Izmir, Asya'nin merkezidir. Agora, Akropol, Tiyatro, Stadyum, Altinyol, bugüne kadar izleri kalmayan kütüphaneler, çesmeler bu dönemde yapilmistir. Özellikle Kadifekale'den Efes ve Sart'a giden iki yol Roma dönemi eseridir.
Roma Imparatorlugunun ikiye ayrilmasindan sonra M.S.324 yillarinda Izmir, Bizans Imparatorluguna geçmis klasik, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde özellikle Efes önemli bir kültür ve dini merkez durumundaydi. Bizans döneminde Izmir'de önemli bir ilerleme görülmemistir.
Izmir 440'ta Hun Imparatoru Atilla'nin eline geçmisse de bu hakimiyet kisa sürmüs ve kent tekrar Bizanslilarin eline geçmistir.



Devamı İçin; buraya tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ders,plan,proje,performans,ödev