Faydalı Bağlantılar

İzleyiciler

2 Kasım 2014 Pazar

Büyük İskender Kimdir? Büyük iskender’in hayatı, başarıları, katıldığı savaşlar, kurduğu imparatorluk hakkında bilgi.


Büyük İskenderBüyük İskender; (M. Ö. 356-323)
Makedonya kralı ve tarihin en ünlü komutanlarından biridir. İlk defa dünyayı fethetmeye çalışan hükümdar olarak da tarihte ad bırakmış, aldığı geniş ülkelerden dolayı «Büyük» lakabıyla tanınmıştır.
İskender’in babası Makedonya Kralı Phillip de iyi bir komutandı. Yalnız genç prens birçok konularda babasından çok daha ihtiras sahibi olduğunu küçük yaşta belli etmişti. Kral Philip ordusu ile geniş bir istila hareketine giriştiği zaman İskender: «Babam bu gidişle, bana fethedilecek ülke bırakmayacak» diye sızlanmıştı. İskender’in annesi de oğluna büyük kahraman Akhilleus’un sülalesinden geldiğini söylemiş, oğlunu çeşitli kahramanlık hikayeleriyle büyütmüştü.

II. Filip (Makedonya Kralı) kimdir


II. Filip (Makedonya Kralı) kimdir, Doğumu : MÖ. 382 , Ölümü : MÖ. 336
Makedonya Kralı II. Filip Büyük İskender‘in babasıdır.
II. Filip (Makedonya Kralı) kimdirII. Filip (Makedonya Kralı), Miladdan önce 382 yılında doğmuştur. Babasının adı Amintas’dır. MÖ 359 yılında Makedonya tahtına çıkarak 23 yaşında kral olmuştur. Makedonya tahtına Filip’ten önce ağabeyi Perdikkas çıktıysa da, onun MÖ 359’da dağlı kabilelerin ayaklanması sırasında öldürülmesi üzerine kral oldu.
Krallığını, Yunan dünyasında hatırı sayılır güçlerden biri haline getirmiş olmasına rağmen, Korintliler, Atinalılar ve Spartalılar gibi güneydeki daha kültürlü komşuları kendisini ve arkadaşlarını hep vahşi, dağda yaşayan barbarlar olarak gördü.
Gençliğinde bir süre rehin kaldığı Thebai’de, ünlü komutan Epaminondas’tan önemli savaş taktikleri öğrendi.
Tahta geçer geçmez ilk beliren tehlike babasının üç nikahsız karısından olan oğullarının taht üzerinde hak genel idarenin yardımı ile Filip bu tehlikeleri atlatmayı başardı. İkinci beliren tehlike ise kuzeydeki barbar kavimlerinin krallığa karşı yaptıkları ittifaktı ancak Filip erken davranarak bu

YUNAN (GREK) MEDENİYETİ, İSKENDER İSKENDER İMPARATORLUĞU


EGE UYGARLIKLAR
1) GİRİT MEDENİYETİ
Bu uygarlığın kurucuları Akdeniz ırkına bağlı insanlardır. Taş Çağı sırasında ada­ya gelip yerleştikleri sanılmaktadır. M.Ö. 3000 yıllarında özellikle Mısır’la ticaretleri sonunda ilerlemeye başladılar. M.Ö. 2000 yılında ise Girit uygarlığı, öteki uygarlıklar­dan üstün bir duruma geldi.
Girit uygarlığına, krallarına verilen Mİ- nos adından dolayı Minos uygarlığı da de­nir.
Girit uygarlığının siyasî teşkilâtının merkezi Knossos’tu. Taştan yapılmış Knossos sarayında oturan kral, ülkenin tek hâkimiydi.
Tapınakların yalnız kral saraylarında bulunması da hükümdarların aynı zaman­da dinî başkan sayıldığını ortaya koyuyor.
Girit halkı ticaretle geçinirdi. Girit’te yapılan vazolar, yetişen çeşitli ürünler Yu­nanistan’a, Mısır’a ve diğer komşu ülkele­re satılırdı. Doğu Akdeniz bölgesinde za­manla büyük bir ticaret ağı kurdukları

Antik Sagalassos Halkı Nasıl Yaşıyordu?


Sagalassos Antik Kenti
Antik Pisidya'nın en önemli kentlerinden biri olan Sagalassos, her ne kadar adından ilk defa Büyük İskender'le söz ettirmiş olsa da, ilk yerleşiminin M.Ö.3000 yılına kadar gerilere gittiği biliniyor. Yaklaşık bin yıl kadar süren çömlekçiliği, heykelleri ve görkemli anıtsal eserleriyle bilinen kent, yeniden gün yüzüne çıkmanın keyfini yaşıyor.
Sagalassos Antik Kenti

Günümüzde "Göller Bölgesi" olarak adlandırılan Antik Pisidya; Phrygia, Pamphylia, Galatia ve Isaura’yla sınırlandırılmış olan bölgeydi. Strabon, Geographka adlı eserinde, Artemidoros’un saydığı Pisidya kentlerini şöyle sıralar; Selge, Sagalassos, Petnelissos, Adada, Tymbrida, Kremna, Pityssos, Amblada, Anabura, Sinda, Aarassos Tarbassos ve Termessos. Pisidya’nın en önemli kenti olarak Selge’yi gösterir ve Sagalassos’un da, Torosların berisindeki