Anlamda Açıklık:
Bir yazının açık ve anlaşılır olması; yazıda gereksiz sözcük, söz ve ibarelere yer vermemekle gerçekleşir. Yazı, aralıklı zamanlarda gözden geçirilirse bazı ifade ve sözcüklerin gereksiz olduğu görülecektir. Bu yüzden etkili cümlelerde fikirlerin tam olarak karşılayan sözcükler kullanılmalıdır. Duygu ve düşüncelerimizi anlatırken sözü uzatmak ya da gereksiz sözcükler kullanmak, okur ile gönderen arasındaki iletişimi bozacağı gibi, yazıdan beklenen etkiyi de ortadan kaldırır.
Akıcılık:
Cümledeki ahengi, akıcılığı tanımlamak zordur. Akıcılık, cümleyi tesirli kılan öteki uygulamalar gibi cümleyi güzelleştiren hususlardandır. Ahenkli cümlelerin oluşumunda uzunluk ve kısalık bir ölçü değildir. Anlatılacak fikrin özelliğinde göre, uzun ve kısa cümleleri art arda sıralamak yerine, birbiri arasına serpiştirmek, yazının akıcı ve ahenkli olması açısından yararlı olacaktır.
Cümleye ahenk kazandırmanın bir yolu da özne ve yüklemin yer değiştirmesiyle elde edilen devrik cümlelerden yararlanmaktır. Cümlede öğelerin yerini değiştirirken fikrin kuvvetini, açıklığını ve tabiliğini bozmamaya dikkat etmek gerekir. Yazıyı bu tür cümlelerden oluşturmak da yazıyı olumsuz yönde etkiler. Doğrusu, yazıyı tekdüzelikten kurtarmak için cümlelerimizin arasına birkaç devrik cümleyi dengeli bir şekilde yerleştirmektir.
Duruluk/yalınlık:
Cümlede verilen bilgiler tabiî söylenmelidir. Kapalı, anlamı belirsiz, çetrefilli cümlelerin okunması/söylenişi ve anlaşılması zordur. Aynı şekilde yazının doğallığını bozacak ölçüde aşırı süslü, lafı gereksiz yere uzatan, verilen önermeyi dolalı yollarla anlatan, çeşitli yönlere çekilebilir nitelikli cümlelerden de kaçınmalıdır. Cümle ne kadar doğal, süssüz, ne kadar içten ve samimi olursa o kadar etkili olur.
Eğitim : Ödev / Ders / Proje / Tez / Çizim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
ders,plan,proje,performans,ödev