Yüksek dağlardaki sert yaşam koşulları, coğrafi yüksekliklerin getirdiği fiziksel etkenlerden öte ilk olarak oksijen eksikliğinden kaynaklanır. İnsanlar da dahil olmak üzere birçok canlı için yetersiz oranda bulunan oksijen, yüksek dağlardaki sert yaşam koşulları arasında en sınırlayıcı olandır. Bilim adamlarının çoğu tarafından kabul edilen 5 bin metre, oksijen seviyesi için kritik bir sınır oluşturmaktadır ve bu yüksekliğin üzerinde yaşamaya çalışan insanlarda çeşitli fizyolojik rahatsızlıkların görülmesi oldukça yüksek bir ihtimaldir.
Yüksek dağlardaki sert yaşam koşulları arasında kuşkusuz nem ve sıcaklık da önemli bir etkendir. Her bin metrelik yükseliş 5-6 derecelik hava soğuması manasına geldiğinden, dağlarda yükseklere çıkıldıkça hava sıcaklıklarında muazzam derecede etkili bir düşüş başlar. Ayrıca
nem açısından da yükseklere çıkıldıkça bulut yoğunluklarının çoğalması, dağın bulunduğu bölgenin normal ikliminden çok daha yağışlı bir yaşam demektir.
Yükseklik arttıkça ortalama yıllık yağış oranının 3-4 katı yağış miktarlarının gözlemlenmesi, insan yaşamını büyük oranda zorlaştırmaktadır. Birçok dağın, vadinin ve dağ eteğinin iklim koşulları birbirinden farklı olduğu gibi, bazen bir dağın eteği ile zirvesine yakın bölgeleri arasındaki iklim dahi farklı olabilir.
Eğitim : Ödev / Ders / Proje / Tez / Çizim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
ders,plan,proje,performans,ödev